Хімічний склад бджолиного маточного молочка

Основними складовими бджолиного маточного молочка (королівського желе) є вода, протеїни, цукри, жири й мінерали. Співвідношення складових динамічне. Склад маточного молочка залежить від породи бджолиної сім'ї, клімату і місця утримання пасіки.

 

Хімічний склад маточного молочка
  Мінімум Максимум
Вода 57% 70%
Протеїни 17% 45%
Цукри (фруктоза (~ 90%), глюкоза) 18% 52%
Ліпіди 3.5% 19%
Мінерали 3.5% 19%

Склад вітамінів у бджолиному маточному молочку є об'єктом множинних досліджень ще з часу їх першого виявлення в королівському желе (Aeppler, 1922). Було показано, що маточне молочко екстремально багате на вітаміни.

Склад вітамінів (мгр) в грам сухої речовини маткового молочка
  Мінімум Максимум
Тіамін 1.44 6.70
Рибофлавін 5 25
Пантотенова кислота, вітамін B3 159 265
Піридоксин, вітамін B6 1.0 48.0
Вітамін PP, ніацин 48.0 88.0
Фолієва кислота, вітамін групи B 0.13 0.53
Інозит, вітамін B8 80.0 350.0
Біотин, вітамін Н 1.1 19.8

Джерело: http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e16.htm

 

ціна на маточне молочко




Бесплатная доставка при заказе от 150 грн
Лечебные продукты пчеловодства. Ум да здоровье дороже всего.